Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Jouw checklist om 2024 af te sluiten en 2025 goed te starten

Terwijl de dagen korter, kouder en natter worden, nadert het nieuwe kalenderjaar in sneltreinvaart. Hoog tijd dus om als werkgever een eindejaarscheck te doen rond vakantiedagen, vervangingsfeestdagen, het gewaarborgd gemiddeld minimummaandinkomen (GGMMI) de eindejaarspremies en de individuele opleidingsrechten.

Zijn alle wettelijke vakantiedagen opgenomen?

Als jou werknemers nog niet al hun wettelijke vakantiedagen hebben opgenomen, verwittig je hen best dat ze die dagen in principe niet kunnen overgedragen naar 2024.

Sinds begin 2024 zijn er wel een aantal wijzigingen. Vanaf nu kunnen werknemers hun vakantiedagen naar de volgende jaren overdragen als ze die omwille van bepaalde schorsingen, zoals ziekte, niet op tijd konden opnemen. Je werknemer kan die dagen dan tot 24 maanden na het einde van het vakantiejaar opnemen.

Lees meer: "Nog vakantiedagen 2024 over?"

Lees meer: "Zieke werknemers kunnen vakantie later inhalen vanaf 2024"

Zorg er voor dat naast de wettelijke vakantiedagen ook de vervangingsfeestdagen en inhaalrustdagen van 2024, worden opgenomen voor het einde van het jaar. 

Leg de vervangingsfeestdagen voor 2025 vast

Een feestdag die samenvalt met een inactiviteitsdag in de onderneming moet vervangen worden. Wordt er in jouw onderneming gewoonlijk niet gewerkt op zaterdag en zondag? Dan moet je in 2025 zaterdag 1 november(Allerheiligen) vervangen.

Zorg ervoor dat je vóór 15 december 2024 de nodige afspraken maakt over de vervangingsfeestdagen voor het jaar 2025. Doe je dit niet, dan worden deze feestdagen vervangen door de eerstvolgende werkdag

Lees meer: "Vergeet de vervangende feestdagen in 2025 niet"

Kregen jouw medewerkers in 2024 de mogelijkheid om de vervangingsfeestdagen vrij te kiezen? Dan moeten je werknemers die ten laatste op 31 december 2024 opnemen.

Leg het collectief verlof voor 2025 vast

Wacht niet langer met het vastleggen van de data voor jouw collectief verlof. Zorg ervoor dat deze dagen vóór 31 december 2024 zijn vastgelegd. Na deze datum kunnen je werknemers namelijk hun vakantiedagen voor het vakantiejaar 2025 al opnemen. Door tijdig te plannen, voorkom je conflicten en zorg je voor een soepel verloop van het verlof.

Lees meer: collectief verlof: welke formaliteiten?

Lees meer: "Bouwverlof voor 2025"

Plan de afwezigheden in

Zal je HR-afdeling het in 2025 druk krijgen door voorziene afwezigheden zoals zwangerschapsverlof of langdurige afwezigheden? Overweeg dan outsourcing als ideale oplossing. Door een HR-specialist in te schakelen voor een bepaalde termijn of project, kun je kosten besparen en je richten op kernactiviteiten. Op deze manier kan je afwezigheden overbruggen en capaciteitsproblemen oplossen.

Lees meer: "Outsourcing Solutions: HR-taken uitbesteden aan experts"

Maak het personeelsbudget op

Bij het opstellen van het personeelsbudget voor 2025 is het belangrijk om rekening te houden met de verwachte stijging van de loonkosten. Denk hierbij aan de loonindexaties, de vervoerskosten en anciënniteitsverhogingen in jouw sector, inclusief RSZ-bijdragen.
Lees de regels in jouw sector na via Paritaire comités > Het loon bepalen 

Vergeet ook niet te denken aan extra voordelen zoals bonussen, warrants, cafetariaplannen, fietsleasings en andere extra's die bijdragen aan de tevredenheid en retentie van je medewerkers.

Lees meer:" Loonkosten: optimalisatie, patronale lasten & meer"

Ga na of de opleidingsdagen werden benut en plan de opleidingen voor 2025

De arbeidsdeal introduceert een individueel opleidingsrecht voor alle bedrijven met minstens 10 werknemers. Vanaf 2024 heeft elke voltijdse werknemer recht op minimaal 5 opleidingsdagen per jaar. Dit betekent dat elke werknemer de kans krijgt om zich jaarlijks verder te ontwikkelen en nieuwe vaardigheden te leren.

Neem zeker een kijkje in ons opleidingsaanbod 2025

Lees meer: "Het individueel opleidingsrecht"

De eindejaarspremies komen er aan

De meeste eindejaarspremies worden in de loop van de maand december uitbetaald en zijn gelijk aan een dertiende maand. Je kan het juiste tijdstip en de juiste berekening in jouw sector nagaan via Paritaire comités > Jouw PC > Premies op het einde van het jaar > Eindejaarspremie.

Securex zal de eindejaarspremie voor jou berekenen in dezelfde periode als vorig jaar. Ben je onlangs aangesloten bij ons sociaal secretariaat of is er al een specifieke datum bepaald? Dan respecteren wij het afgesproken tijdstip.

Wil je een hogere eindejaarspremie betalen dan het bedrag dat jouw sector voorziet? Of wil een eindejaarspremie geven terwijl jouw sector er geen voorziet? Laat ons dit dan tijdig weten via myHR@securex.be.

Hou rekening met de decemberafrekening

Ben je klant van het Sociaal Secretariaat Securex? Dan maken wij deze afrekening voor jou. Bezorg ons hiervoor zo snel mogelijk de vakantieattesten.

Lees meer: verrekening enkel vertrekvakantiegeld vanaf 2024

Sinds dit jaar  (vakantiejaar 2024) zijn de regels over het verrekenen van het enkel vertrekvakantiegeld gewijzigd. Het enkel vertrekvakantiegeld van bedienden wordt voortaan in twee fasen verrekend. In eerste instantie moet de nieuwe werkgever 90% van het vertrekvakantiegeld verrekenen als de werknemer een vakantiedag opneemt. De tweede fase van de verrekening vindt elk jaar in december plaats. Op dat moment zal je als werkgever moeten nagaan of er nog een correctie nodig is
 

Hou rekening met de grens van 12.000 euro voor je flexi ’s

Je flexi-job werknemers genieten van een fiscale vrijstelling van hun inkomsten.  Het brutoloon dat zij krijgen is dus gelijk aan het nettoloon. Vanaf het aanslagjaar 2025 (inkomsten 2024), is de fiscale vrijstelling beperkt tot 12.000 euro (dit geldt niet voor gepensioneerden.

Lees meer: "Flexijobs fiscaal gezien"

Houd het GGMMI in de gaten

Omdat in elke sector het gewaarborgd minimum maandinkomen (GGMMI) van toepassing is, kijk je in december best na of dit gerespecteerd werd. Securex doet deze check automatisch voor jou. Hierdoor kan het zijn dat je in december nog een supplement op het loon verschuldigd bent. Het GGMMI is een minimuminkomen dat moet gerespecteerd worden op jaarbasis. Het is pas op het einde van het jaar of bij vertrek in de loop van het jaar dat nagekeken moet worden of dat minimum gerespecteerd werd.

Hoe Securex jou helpt

Voor meer informatie kan je steeds contact nemen met je legal advisor via myHr@securex.be.